Klik hier of op de foto van uw keuze om te bestellen.

Seizoen 2021 - 2022


Spaghetti pompoen met champignons en gorgonzola

Het eerste gerecht van dit seizoen maken we van Almeerse pompoen. Betrouwbare groenten van Flevolicious, een kleirijk pompoen rijkdom in Almere Buiten.
Vorig jaar was dit gerecht echt succesvol. Dus het is herhaling waard, vinden we.
We bakken pompoen in de oven en verrijken de smaak met spinazie, champignons, gedroogde tomaten en gorgonzola.
Geen koolhydraten deze maandag!
De vlees variant maken we met kip.
8 november 2021

Regenboogrollade van Groenten Pannenkoeken.

Ik zag een foto van dit kleurrijke gerecht en werd meteen verliefd. En het smaakt nog goed ook! De basis van dit gerecht bestaat uit twee soorten pannenkoeken: met bietjes en met courgette en kurkuma. De vulling is rijk aan verschillende kleuren en smaken: spinazie, paprika in balsamico, omelet, kaas, basilicum. Ook serveren wij er een salsa bij en wat frisse sla. Vlees variant is met hamblokjes.
Wie wil er een regenboog op zijn bord?
15 november 2021

Pompoen stamppot met Halloumi burgers en tomatensalade.

Het is bijna winter. Dus is het tijd voor stamppot!
Het wordt deze keer Pompoen stamppot met Ras el hanaout, een kruidenmengsel dat we vooral uit de Arabische keuken kennen. Dus een pompoen van Almeerse bodem (bedankt Flevolicious) en kruidige geuren van het oosten.
Één van de meest favoriete gerechten van Vegetarian Mondays zijn halloumi burgers met courgette en wortel met chili dressing, een bekende gerecht van Gordon Ramsey. Een frisse salade met licht gekarameliseerde tomaatjes en veldsla maken het gerecht af.
Voor vleeseters maken we pompoen stamppot met Marokkaanse gehakt balletjes
22 november 2021

Tomaten risotto met rode kool steak.

Herfst kleuren vragen om kleurrijke gerechten op onze tafel. Het is niet zo vaak dat we rode kool in onze gerechten gebruiken. En waarom, eigenlijk niet? Het is een zeer smakelijke koolsoort met een mooie rood/paarse kleur. We roosteren de rode kool steak in de oven met sinaasappel marinade. Samen met hazelnoten en een blauwader kaas wordt het een smaakvol gerecht. (Het smaakt met feta of oude kaas ook goed, dus roep maar als je geen fan van blauwader kaas bent).
Voor vleeseters maken we sweet chili chicken drumsticks.
Smeuïge tomaten risotto bereid met verse groenten bouillon en grana padano is eigenlijk al genoeg om van elke maaltijd een feest te maken…
En daarbij serveren we nog een frisse salade van witlof met stukjes sinasappel en een lekkere dressing.
Voilà!
29 november 2021

Seizoen 2020 - 2021

Couscous salade met vegetarische burger.

Een frisse zomerse couscous salade met geroosterde aubergine, courgette, tomaatjes, feta, olijven en kruiden.
Met een vegetarische burger. Champignons, spinazie en kool zijn al een lekker combinatie. Een beetje fenegriek en het wordt niet alleen maar speciaal maar ook heeeel gezond!
Voor de vleeseters maken we een vegetarische burger met vlees .
21 juni 2021

Vegetarische Tortilla wraps

Gevulde tortilla wraps met vegetarisch gehakt, verschillende soorten bonen, verse sperziebonen, mais, paprika (of geen ) en Mexicaanse kruiden onder een laagje van tomatensaus en gegratineerde kaas
Vlees variant met Mexicaanse kip
24 mei 2021

Asperges soep met pannenkoeken.

Het asperge seizoen is erg kort. Dus we pakken de kans om een smaak traktatie van de koningin van groenten voor jullie te bieden.Klassieke aspergesoep maken we van verse asperges, gepureerd en met stukjes, met wat roux, boter en room.

Bij asperges hoort een eitje, dus maken we de bekende Russische blinchiki met eieren en lente-uitje. Voor vleeseters met ham en ei.
31 mei 2021

Vegetarische paella met venkel.

De beste paella hebben we in Toulouse gegeten. Wat een mooi gerecht is dit! Op maandag maken we er een vegetarische variant van.
Saffraan, ui, wortel, venkel, tomaten, sojabonen, paprika en olijven geven verschillende smaken en kleuren aan het gerecht.
Vlees variant is met kip en chorizo (zonder venkel en sojabonen).
Klassieke variant met garnalen, calamari, kip en mosselen is ook mogelijk.
7 juni 2021

Poke bowl.

Het blijft warm, dus tijd voor poke bowl.
Deze keer wordt de basis van onze poke bowl:
Tamago (japanse omelet)
Edamame
Kikkererwten
Avocado
Zeewier
Voor de vlees variant maken we reepjes kip.
En zeker lekkere groente, zaadjes en Japanse saus.
14 juni 2021

Aubergine taartje.

Zachte elleboog pasta met champignons, tomaten saus en ricotta verpakt in gegrilde aubergine plakjes. Een vleugje van basilicum en Parmezaanse kaas en je hebt een klassieker op je bord in een nieuw jasje.
Voor vleeseters met gehakt.
29 maart 2021

Pizza Polenta.

Pizza Polenta
Als je nog geen avond maaltijd voor tweede paasdag hebt geregeld, hier zijn we!
Op de tweede Paasdag wilden we toch wat speciaals maken. De polenta bodem voor pizza lijkt een beetje op de zon. () En dat past bij het feest (vinden we).
Rijke smaak door Italiaanse kruiden en parmezaan in de bodem combineert goed met paprika, champignons, tomaatjes en gorgonzola.
Voor vleeseters met salami en chorizo.
5 april 2021

Gegrilde rolletjes van aubergine.

met een vulling van cottage cheese en spinazie in tomatensaus met italiaanse kruiden.
Walnoten, grana padano en verse basilicum geven een extra smaak aan het gerecht.
We serveren er vogeltongetjes (riso) bij.
Voor de vlees variant wordt de vulling van gehakt gemaakt.
12 april 2021

Pompoen en zoete aardappel uit de Tajine.

Het klinkt niet zo spannend, maar wat een smaakvol gerecht is dit! Wat zoete groente (pompoen, aardappel, wortel), kikkererwten, tofoe in combinatie met oosterse kruiden (kardemom, fenegriek, komijn), met wat pit van gember, knoflook en peper. Abrikozen geven extra aroma en speciale tonen.
Hangop van Griekse yoghurt met verse kruiden in olijfolie om de kruidige smaak te blussen en naan brood erbij om de saus tot een laatste druppel te soppen.
De vlees variant is met kip.
19 april 2021

Hongaarse goulash.

Het blijft koud. Dus blijven we nog even bij lekkere winterse wereld cuisine met een eigen Vegetarian Mondays` twist.
Goulash, een bekend gerecht met paprika en tomaat, is vol van smaak. Wij maken een vegetarische variant met sperziebonen, champignons, zoete aardappel, wortel en linzen, bekende vleesvervanger. Karwijzaad en tijm geven deze stoofschotel een heerlijke winterse smaak.
We serveren hierbij rijst of quinoa naar keuze.
Vlees variant is met runderlappen.
8 februari 2021.

Kolduni uit Belarus.

Aardappelen kun je het meest gegeten product van de Wit-Russen noemen. Ze kennen veel heerlijke recepten voor de bereiding ervan. Op maandag maken we kolduni (tovenaars). Dit zijn pannenkoeken van geraspte aardappelen met vulling. De vulling van het originele gerecht is zeker vlees. Vegetarische variant maken we met spinazie en champignons.
We serveren er koolsalade bij.
15 februari 2021.

Stroganoff met spatzle.

In het kort wordt het oesterzwammen stoofpot in romige crème fraîche - tomaten saus. Voor vlees eters kip en champignons.
Als je meer wil weten... In een kookboek uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd Vlees à la Stroganoff
Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland zeer machtig. Ze hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Het verhaal is dat het gerecht ontstaan is tijdens een veldtocht waarbij het 's avonds zo koud was dat de kok het vlees alleen nog in hele dunne plakjes wist te snijden. In plaats van een aparte saus bij vlees te serveren (Franse manier) werd er besloten om vlees al in de saus te koken. Zo’n gerecht was makkelijk om te serveren bij de beroemde open Stroganoff feestmalen waarop iedereen uitgenodigd was. Het gerecht was eenvoudig te bereiden in grote hoeveelheden en toch lekker.
Sindsdien kennen we honderden verschillende gerechten, die we toch Stroganoff noemen, met of zonder vlees, met of zonder paprika, met of zonder tomatenpasta, door sterren chef-koks en door huisvrouwen. Belangrijkste smaakmakers zijn verse producten, ui, champignons, bouillon, smetana (soort crème fraîche), paprikapoeder en mosterd. Soms worden de ui en champignons geflambeerd met wodka. (! Dat doen we niet!)
We hebben voor oesterzwammen gekozen voor de vegetarische variant omdat de oesterzwam geliefd is om z’n zachte aromatische smaak. Voor vleeseters met kip. We gebruiken voor de saus een combinatie van tomaat en crème fraîche met een vleugje paprikapoeder en stukjes paprika.
22 februari 2021

Griekse quinoa met geroosterde groenten.

Onze favoriete groenten: aubergine, paprika, rode ui en pompoen bereiden we voor in de oven met kruiden.
Met lekker gekruide quinoa, feta kaas (of mozzarella, of witte kaas, of brie naar smaak), afgemaakt met balsamico azijn wordt het een kleurrijke feest op tafel. Kan ook lauwwarm gegeten worden als salade.
Dit keer verwennen we de vleeseters met Grieks gestoofd rundvlees in rode wijn ook geserveerd met de gekruide quinoa!
Bestellen maar en
Bon Appetit
22 maart 2021

Bami Rames: Pangang Jackfruit, Telor Ketjap en sambal goreng groenten.

Wij blijven even bij de favourite lokale gerechten maar nemen dan een meer pikante kant van Nederlandse cuisine.

Bami Rames is een Indonesisch verzamelgerecht. In tegenstelling tot de buffetachtige stijl van de rijsttafel (bedoeld voor een groep eters zoals op de foto) is Nasi (of Bami) Rames een eenpersoonsgerecht. Alle onderdelen worden dan ook samen op een bord geserveerd.
We hebben de volgende gerechten voor de komende maandag gekozen:
BAMI – kruidige bonen glasnoedels met prei, lente uitjes en wortels
VLEES (vegetarisch) – Jackfruit Pangang en Telor Ketjap (eieren in ketjap pittige saus)
klassieke babi pangang met buikspek voor de vleeseters
GROENTEN – Sambal Goreng Groenten (chinese kool, wortel, prei, taugé, sperziebonen, paprika gekookt met sereh, gember en laos.
BIJGERECHTEN – kentang kering frietes, seroeng, gebakken uitjes, casave chips.
11 januari 2021

Pompoen taartje.

De laatste keer dat we het taartje hebben gemaakt, kregen we als reactie:
“Het pompoentaartje was er eentje om de vingers bij af te likken. Erg lekker!”
Daarom hopen we meer mensen om blij te maken met het maandag diner.
Voor de vulling gebruiken we gegrilde pompoen, gedroogde paddenstoelen, kaas, pecannoten en verse kruiden.
We serveren er een frisse salade met gegrilde tomaten bij.
Vleeseters krijgen in de vulling gedroogde ham in plaats van de paddenstoelen.
18 januari 2021

Okonomiyaki.

Voor de nieuwe klanten toch even vertellen, okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek. Er zit weinig bloem in (40 g pp), de rest zijn groenten: spitskool, aardappelen (оок heel weinig), daikon, champignons, vegetarisch gehakt voor vegetariërs en gemengd gehakt voor vleeseters.
Het lekkerste is zeker alles dat erbij komt: zeewier, bonito vlokken (melden als je dat niet wil hebben), nori, gebakken uitjes, edamame en twee sauzen: wasabi mayonaise en okonomiyaki saus.
25 januari 2021

Snert.

De komende nachten gaat het weer vriezen, dus hebben we bedacht om op maandag een lekkere, goed gevulde snert te maken! Een klassieke (hamschijf, rookworst, knolselderij, prei) en natuurlijk ook een vegetarische...
De vegetarische variant maken we van spliterwten, knolselderij, zoete aardappelen, prei en pompoen. Bij klassieke snert hoort een rook smaak, dus we proberen met wat vegetarische worst en gerookte tofu heel dicht bij de smaakt van snert te komen.
Iets bij de soep? Jazeker! We bakken er oude kaas broodjes met prei en grove mosterd bij.
1 februari 2020

Courgette taart met polenta en cottage cheese.

Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht, gemaakt van fijn gemalen maïsmeel. Er zijn zachte en harde vormen van polenta met verschillende smaakversterkers van bouillon tot kaneel en suiker. Deze keer maken we een bodem van de groententaart van polenta. Verder gebruiken we courgette en champignons als basis, pesto en tomaten als extra smaak verfijners, en bovenop komt er een laagje cottage cheese en stukjes mozarella.
De vleeseters genieten van de variant met Schwarzwälder schinken.
30 november 2020

Solyanka en vinegret.

We maken onze vegetarische solyanka van paddenstoelen. Dit jaar was een heel rijk jaar. We maken bouillon van gedroogd eekhoornbroodjes, gemarineerde honingzwam en nog wat rauwe paddenstoelen, die we in de supermarkt kunnen vinden. En ja, we voegen ook zuurkool, gezouten augurken, tomaten pasta, een paar aardappeltjes, groene olijven en een schijfje citroen toe voor de versiering.
Om het Russische diner compleet te maken serveren we er ook vinegret bij. Salade van gekookte aardappeltjes, wortel en bieten (we bereiden alle groenten in de oven), erwtjes, eieren, augurken en zuurkool. Vinegret is onmisbaar op een feestelijke tafel voor oud en nieuw, (dus even aan jouw recepten boekje toevoegen). Als twee gerechten te veel voor je avond maaltijd zijn, kan je de vinegret nog altijd de volgende dag voor de lunch opeten.
7  december 2020.

Plov met pompoen.

Plov (of pilaf). Dit eenspangerecht met rijst, groenten en vlees is bekend in alle landen met -stan in de naam van het land: Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazakstan, Afghanistan. We leerden de Oezbeekse variant te maken.
Deze keer serveren wij plov met pompoen, wortelen, kikkererwten, berberis en rozijnen. Traditionele kruiden voor plov zijn komijn, koriander, kurkuma, peper en knoflook.
De kleurrijke en sappige salade maakt het maaltijd compleet.
De foto die we gebruiken is niet van ons. Maar deze is zo mooi en het is precies de manier zoals het geserveerd moet worden: een groot mooie bord met plov in het midden van de tafel. Oezbeeken eten plov met hun handen. (Dat hoeft niet.)
Kleurrijk, geurrijk, smaakvol, feestelijk.
Voor vleeseters met kip.
14 december 2020.

Zuurkoolstamppot uit de oven met gekarameliseerde appel, gevulde brie en vegan shoarma.

Een oer Hollands gerecht met een beetje culinaire touch lijkt ons een goed begin van een nieuw seizoen te zijn.

We maken stamppot van aardappel en knolselderij (lekker winters) met zuurkool . We bakken appels in appelstroop. De stamppot zetten we, met brie en amandelschaafsel, kort terug in de oven. Vegan shoarma bakken we kort met ui en knoflook.
Voor vleeseters gebruiken wij shoarma.
4 januari 2021

Oekraïense Borscht met Russische pirogie.

De meest beroemde soep in Rusland, denk ik. Goed gevuld met groente. Wees voorzichtig en knoei niet, de rode kleur van bietjes is moeilijk te verwijderen uit je kleding.
De klassieke variant is gemaakt op de basis van runder bouillon, met bietjes, wortels en kool.
De vegetarische variant is gemaakt op de basis van groenten bouillon met bietjes, wortels, kool, bonen en gerookte pruimen.
Op de eerste foto zien jullie borshch met pompushki, klein broodjes met knoflook smaakje. Die gaan ook goed bij deze soep. Maar we vonden het toch beter om echte pirogi met vulling te maken. Het deeg is gemaakt met gist en champignons zijn bereid met crème fraiche en dille.
Приятного аппетита!
Bon appétit!
Eet smakelijk!
2 november 2020

Pompoen stamppot met Halloumi courgetteburgers en tomatensalade.

Na borscht, de ster van de Russische cuisine, moeten we natuurlijk een Nederlandse stamppot maken!!!
Burgers van courgette, wortel, Griekse kaas en halloumi is een bekende gerecht van Gordon Ramsey. Zijn variant is een licht lunch gerecht, daarom voegen we voor het diner Pompoen stamppot met oosterse kruiden toe. Frisse salade met licht gekarameliseerde tomaatjes en veldsla maken het gerecht af.
Voor vleeseters wordt het pompoen stamppot met stoofvlees.
9 november 2020

Melanzane al parmigiano.

Het klinkt al lekker, he?
Van Nederlandse stamppot reizen we naar het zuiden, naar het zonnige Italië.
Melanzane is Italiaans voor aubergine. Melanzane al parmigiano is een traditionle ovenschotel van aubergine, tomaten saus met Italiaanse kruiden en verse basilicum, en natuurlijk kaas: mozzarella en Parmezaan. We voegen gehakt bij de tomaten saus (vegetarisch of vlees) en orzo, een gedroogde pastasoort, om het gerecht compleet te maken.
16 november 2020

Mexicaanse gepofte zoete aardappelen.

De zoete aardappel komt van oorsprong uit Mexico. Er zijn miljoenen manieren om de aardappel te bereiden. De gepofte variant lijkt het meest gezond en smaakvol.
Bij deze Mexicaanse groente hoort een Mexicaanse mix van maïs, kidney bonen, kikkererwten en avocado. We maken het af met een lepel zure room en garneren met verse koriander en een beetje jalapeno peper.
Bijhorende tortilla chipjes kan je als lepel gebruiken om de groenten te eten of verkruimelen over het bord. Dat kan heel mooi zijn en ook een lekkere crunch aan je diner geven.
Voor vlees variant bakken we drumsticks met mexicaanse kruiden.
23 november 2020

Aubergine rondjes met kaas/eitje – in – tomaatje/ gekruide aardappels uit de oven.

Mijn schoonzus vindt ze heerlijk: aubergine rondjes gebakken in de oven met plakjes tomaat en kaas erop. In de oven gebakken partjes van aardappelen lekker gekruid met paprikapoeder zijn de favoriet van mijn chef thuis.
We maken het gerecht compleet:
- voor vegetarische variant met en eitje in tomaat gebakken in de oven;
- voor de vlees variant worden aubergine rolletjes “versterkt” met gekruid gehakt.
5 oktober 2020

Pasta met geroosterde bietjes en peer, gebakken paddenstoelen en walnoten, gorgonzola, rucola en balsamico.

Klinkt het apart? En dat is hoe het ook smaakt, het gaat vandaag allemaal over de combinatie: De zoetheid van bietjes en peren, wat pittigheid van gorgonzola en rucola en als een kers op het taart - een gebakken paddenstoel.
We gebruiken niet zo vaak bietjes in onze gerechten, maar het is niet omdat ze niet het waard zijn... Het is toch goed om te weten dat bieten tjokvol ijzer en vezels zitten, ze zijn echte anti-oxidantenbommetje en dat ze ook nog bloedzuiverend werken!
De vlees variant is met ambachtelijke gebraden ham in plaats van paddenstoelen.
12 oktober 2020

Bloemkool kerrie met vers naan brood.

Vaste klanten weten al dat we kerrie met kokosmelk maken en we gebruiken kerrie poeder, koriander en komijnzaad. Deze keer hebben we gekozen voor bloemkool, wortel, zoete aardappelen, erwten en spinazie. Ook vegetarische kipstukjes (voor de vleeseters – kip).
Verse naan brood wordt eerst in de gril pan gebakken en daarna met kruiden en wat olie nog een keer in de oven gegrild.
Een advies van mijn man: niet al het brood meteen opeten, je wil toch het laatst beetje kerrie met stukjes brood van jouw boord af te likken (wij eten thuis, toch? niemand kan zien).
19 oktober 2020

Dolma: gevulde paprika.

Deze keer maken we de vulling met spinazie en paddenstoelen. De walnoten en khmeli suneli kruiden (allebei veel gebruikt in de Kaukasische cousine) geven het gerecht een speciale smaak. In plaats van traditionele rijst stellen we voor deze keer parelgort (gepelde gerst) te proeven. Deze graansoort wordt wat minder vaak gebruikt in de keuken maar het is waarschijnlijk vanwege de lange kooktijd en niet vanwege de smaak en voedingswaarde.
Voor de vleeseters – de klassieke variant met vlees, champignons, wortel en ui.
Bij het gerecht serveren we onze favoriete salade van paprika, tomaten, wortel en ui.
26 oktober 2020

Udon met (vegetarische) kip stukjes, paprika en peultjes.

We beginnen het nieuwe seizoen met een Aziatische gerecht. Jazeker, een dag begint in het oosten!
We gebruiken vegetarische kip stukjes die gemaakt zijn van soja en tarwe. De marinade wordt met gember, honing, ketjap en worcestersaus gemaakt.
Salade van groente van eigen bodem wordt verrassend en verfrissend met en Japanse dressing bereid met mirin en wasabi.
De prijs is 6 euro. Niet vergeten om aan te geven of je vegetarisch of vlees variant wil hebben (vegan is ook mogelijk).
7 september 2020

Spaghettipompoen van Almeerse bodem

met spinazie, kastanje champignons, gedroogde tomaten en ricotta.
We hebben een paar pompoenen gehaald bij Van de meer Asperges. Wat is het een feest om te kijken naar al die kleuren van de vele pompoenen. We vertrouwen erop dat deze net zo lekker zijn als de groene asperges van Van der Meer.
De spaghetti pompoen is echt bijzonder. Na het bakken kan je er draden van trekken, waardoor het lijkt op spaghetti. Geen pasta nodig dus! Geen koolhydraten deze maandag!
14 september 2020

Quinoa met geroosterde pompoen, feta en rode ui.

Als het nog steeds warm is a.s. maandag dan kunnen we dit gerecht als lauwwarme salade eten. En als het wat kouder is, dat kunnen we het gewoon opwarmen.
We maken quinoa lekker op smaak met garam masala, amandelen en rozijnen. Licht gekarameliseerde pompoen en rode ui maakt het gerecht kleurrijk en smaakvol.
Vlees variant maken wij met rijst en merguez worstjes.
21 september 2020

Chinese kool Crêpes met Chinese groente mix.

Een Crêpe bestaande uit deeg met daarin een koolblad gebakken en gevuld met een rijke groentemix van broccoli, bleekselderei, pompoen, peultjes, paprika, Chinese paddenstoelen (gedroogde shiitake en mù ěr) en cashewnoten in soya saus.

Voor de vleeseters met vlees.
28 september 2020

Seizoen 2019 - 2020

Courgette pannenkoeken taart met cottage cheese.

We baken courgette pannenkoeken van kokosmelk, rijstmeel en heel veel courgette. Deze worden heel zacht en luchtig. Voor de vulling tussen de laagjes hebben we gekozen voor gebakken wortels met ui, tomaten en cottage cheese met kruiden.
Voor de vleeseters maken we pulled chicken in okonomiyaki saus, heerlijk en vol van smaak.
22 juni 2020

Poke bowl.

Een heerlijjk gerecht op een warme dag! Er zijn millioenen varianten poke bowl samenstelling. We doen het zo: Rijst (met mirin en sesaam zadjes) Geroosterde kikkererwten Edamame Zeewier salade Avocado Gemarineerde komkommer lintjes Spinazie ohitashi Wortel Daikon Limoen Voor de vleeseters - crispy chicken Als altijd, zeg het maar als je wat niet lust, ik zal proberen het gerecht naar jou wens aan te passen.
29 juni 2020

Rode Risotto met groene asperges en walnoten.


We hebben dit gerecht al uitgeprobeerd! Een erg kleurrijk gerecht en zo verrassend van smaak!!
Sowieso vinden we risotto erg lekker, maar dat het met bietjes zo goed zou uitpakken hadden we niet verwacht. Walnoten en Grana Padana maken met bietjes een geweldige combinatie. We pakken onze laatste kans om nog een keer Almeerse asperges te eten (#vandermeerasperges).
Vleesvariant is met kalkoen.Om de risotto weer lekker smeuïg te maken is het belangrijk om de risotto niet in de magnetron op te warmen. Je kunt het beste de risotto weer in de pan doen en met bouillon, room of gewoon wat water op een laag vuur zetten en roerend een paar minuten opwarmen.
18 mei 2020

Gebakken polenta met spinazie, paprika en feta.

Meer is er niet over te zeggen, eigenlijk... Polenta maken we met groenten bouillon, grana padana, basilicum en oregano. Dat laten we opstijven en daarna bakken we er frietjes van. Paprika bakken we in de oven samen met kleine tomaatjes, spinazie gekookt maar ook wat verse blaadjes. Samen met feta, pesto en lavas (maggie plant uit onze tuin) wordt het een licht groente gerecht rijk van smaak. Kan eigenlijk koud, lauw warm of warm gegeten worden.
Voor vleeseters maken wij bifteki, gekruide Griekse burgers met feta.
25 mei 2020.

Mexicaanse quinoa met zwarte en kidney bonen, mais en paprika.


Mexicaans eten is zeker best populair. We hebben in de afgelopen tijd al een paar varianten met burrito's, wraps en taco’s gemaakt. Deze keer gebruiken we quinoa, die ook heel goed met Mexicaanse kruiden en groenten samen gaat. Niet te pittig en opgefrist met wat sla, gemarineerde augurk en koriander. Een waanzinnig lekker gerecht boordevol smaak en gezonde superfoods!
Vegetarische variant met avocado, vlees variant met Chipolata worstjes.
8 juni 2020

Italiaanse ovenschotel van gegrilde aubergine rolletjes.

Italiaanse ovenschotel van gegrilde aubergine rolletjes met een ricotta-en- champignon vulling in tomatensaus met italiaanse kruiden.
De ricotta en champignon vulling brengen we op smaak met parmezaan, walnoten en verse basilicum.
Voor de vlees variant wordt de vulling van rundergehakt maar toch met ricotta erbij. Lekkerrr!
15 juni 2020

Rijst ovenschotel met lauwwarme groene salade.

Eigenlijk is zo`n rijst ovenschotel al vol van eiwitten (kaas en eieren) en groenten (tomaten en courgette). Maar er is niks mis met een beetje meer kleur, meer eiwitten en een verrassende smaak aan het gerecht te geven. Dus dubbel gedopte tuinbonen en fijne tuinerwten in een lekker sausje samen met romanasla brengen het hele gerecht op een feestelijk niveau.
En voor de vleeseters verrijken we de rijstschotel met gehaktballetjes in romige tomaten saus.
20 april 2020

Asperges.

Ja, we dachten, voor het te laat is, nog een keer groene asperges te koken. @vandermeerasperges 👋
Vegetarisch: gnocchi, brie, groene asperges en cherry tomaatjes en een vegan burger van spinazie en kikkererwten met baharat kruiden...
Vlees variant: Pozharsky cutlet (van tot tartaar gesneden kipdijfillets) met aardappel puree, asperges en cherrytomaatjes.
En wat sla erbij zodat het compleet maaltijd wordt.
27 april 2020

Cannelloni

Pasta, groenten, kaas!
Voor vegetariërs maken wij cannelloni gevuld met spinazie, champignons en courgette. Tomatensaus en bechamel saus, 3 soorten kaas.
Voor vleeseters maken wij een klassieke lasagne met gehakt.
4 mei 2020.

Hokkien Tjaptjoi met mie 😳

Tjaptjoi is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'. Dus het wordt Hokkien Tjaptjoi omdat we meer dan 10 groenten gaan gebruiken!!!!! Wie telt er meer dan 10?
Met tofu voor vegetariers, met kip voor de vleeseters.
Een eigen “touch” is lavas (maggiplant) uit eigen tuin. Getest, geproefd, aanbevelen!
11 mei 2020.

Pompoen curry met rijst mix.

Pompoen, sperzieboontjes, kikkererwten, wortel, gember, citroengras, kokosmelk, met een lekkere mix van rijst, quinoa, boekweit en zwarte Canadese rijst.
Aroma van komijn, kurkuma, koriander en garam masala maakt het een feest van heerlijke geuren en smaken.
Voor de vleeseters wordt het kip curry.
23 maart 2020

Aubergine waaier.

Een waar koolhydraat arm feestje op je bord!
Aubergine, mozzarella, tomaten, paprika en Italiaanse kruiden.
Met komkommer salade er bij.
Vlees variant is met bacon en gehakt.
Voor diegenen die dat willen kunnen we de komkommer vervangen door macaroni.
30 maart 2020.




Kool burgers met zoete aardappelen.

We maken vega burgers van mung bonen met spitskool en maïs. Zoete aardappelen baken wij met tijm en rosmarijn in de oven.

Voor de vleeseters maken wij een uien "bom" met gehakt en spek in de airfryer met zuurkool stamppot.

Tagliatelle met groene asperges en champignons julienne.

We koken wat lekkers voor de tweede paasdag voor jullie. Wij maken verse tagliatelle (als wij bloem kunnen kopen), champignons (of kip voor vleeseters) julienne (feestelijk Russisch gerecht met bechamelsaus, crème fraîche en kaas) en Almeerse asperges (wij hopen wat verse Almeerse asperges te halen bij Van der Meer Asperges).
13 april 2020

Quiche met courgette, feta en een crumble van Parmezaan.
À la Griekse ‘kolokithopita’.

Een quiche met groenten is echt een ideale vegetarisch maaltijd, vind ik. Weinig koolhydraten, genoeg eiwitten (eieren en kaas) en welke groenten je wil. Deze keer maken wij een goed gevulde quiche met courgette en feta, dunne laagje thuisgemaakte quiche deeg, en een kruimelige Parmezaanse crumble voor "the finishing touch". Als bijgerecht maken wij salade van witlof, tomaten, komkommer en appel.
Lactosevrij is ook mogelijk.
Vleesvariant is met Prosciutto ham.
10 februari 2020.

Vegatarische (vegan) spaghetti bolognese met linzen

Al twee jaar koken wij voor jullie en nog steeds geen bolognese gemaakt! Hoe kan dat! Het favoriete eten van jong en oud. Aubergine, courgette, paprika, bleekselderei in thuisgemaakte tomaten saus met italiaanse kruiden. Met linzen (vegetarisch) of met vlees (voor vleeseters), basilicum en parmezaan.
Ik moet zeggen dat de foto eigenlijk niet van mij is, maar het ziet er vergelijkbaar uit.
Eet smakelijk!
24 februari

Pulled [porc] jackfruit met aardappelen vanuit de oven en coleslaw

Hebben jullie al jackfruit gegeten? Het lijkt echt op gestoofd vlees. De structuur en de smaak lijkt er heel erg op.
Roseval aardappeltjes maken we op een nieuwe manier: een beetje gekookt, daarna dan plat geslagen, in de oven met rozemarijn, knoflook, rode ui, olijfolie en Maldon zout op het laatst.
Frisse salade daarbij: twee soorten kool en wortel in a lekker sausje.
En voor de vlees eters? Raad eens! Pulled porc!
Graag zsm melden ivm boodschappen op tijd doen.
2 maart 2020

Gevulde aubergine

De aubergine vullen wij met champignons, paprika, tomaten en walnoten. Plakjes mozzarella maken de topping compleet.
Elleboogjes macaroni met tomaten saus combineren heel goed met de groente. Maar mensen die wat minder koolhydraten willen eten, kunnen het ook zonder doen.
16 maart 2020

Soba noedels met broccoli, champignons in Hoisinsaus en krokante tofu.

Wat is hoisinsaus? – Het is een lekkere, donkere saus, die je gewoon in een potje kan kopen. Maar het is nog lekkerder om vers gemaakte saus te proeven. De basis bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen (miso pasta) en honing met vijfkruidenpoeder, rijstazijn, knoflook en chili. De saus heeft altijd een kenmerkende smaak, die zowel iets zoets als iets hartigs heeft. Het is niet pittig. Waarschijnlijk ken je de smaak van pekingeend.
Soba noodels zijn Japanse, dunne noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel en hebben een licht nootachtige smaak. Heel gezond, omdat boekweit glutenvrij is, rijk aan basische mineralen als magnesium en kalium.
Op de foto zie je pinda`s, maar die vervangen we door sesamzaadjes, dat is meer van de Japanse cuisine, vinden wij 😉.
13 januari 2020.

Marokkaanse ratatouille met couscous

We zijn nog niet naar Marokko geweest. Maar we hebben vaak gehoord over het populairste Marokkaanse gerecht met een bijzondere smaak. Dus we nemen een poging om een gerecht met een Marokkaanse "touch" zo goed mogelijk te benaderen. Onze hoofd proefpersoon, onze zoon Misha, die wel de echte couscous in Marokko heeft gegeten, was heel tevreden.
De traditionele ratatouille groenten (aubergine, courgette, paprika, tomaten) brengen wij op smaak met Arabische kruiden en gedroogd fruit. Het wordt dus een zoete ratatouille. Kikkererwten en feta zorgen voor de noodzakelijke eiwitten.
Voor de vleesvariant maken we Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Zonder gedroogd fruit met kaneel en gerookte paprikapoeder.
De proefpersoon Misha vroeg om wat meer verse koriander. Prima, dan doen we dat. Koriander en amandelschaafsel.
20 januari.

Spätzle met champignons en sperziebonen in tomaten roomsaus.

Spätzle is een gerecht dat veel wordt gegeten in Duitsland, Zwitserland, Tjechië en Oostenrijk. Het is eigenlijk ook een soort pasta maar toch een beetje anders.
Champignons en sperziebonen samen met tomaten en room is een hele lekkere combinatie. Wat basilicum en parmezaan maken het gerecht compleet.
Voor de vleesvariant wordt het deze keer varkens schouderarbonaadjes met champignons en paprika in tomatenroom saus.
27 januari.

Indiase dahl met zoete aardappel en spinazie en verse naan brood.

Dahl, ofwel linzen curry, is lekker romig van smaak en tegelijkertijd ook heerlijk voedzaam en zacht door de linzen. Stukjes zoete aardappel en spinazie zorgen voor een kleurrijke en smaakvol gerecht op uw boord. Naan brood maken we dit keer zelf, je kan het thuis kort in de oven opwarmen.
Een advies van mijn man: niet al het brood meteen opeten, je wil toch het laatst beetje soep met stukjes brood van jouw boord af te likken (wij eten thuis, toch? niemand kan zien).
Vlees variant is met kip en spinazie.
3 februari 2020.


Soto non ajam ;-)

Alweer een vegetarische variant van een bekend gerecht. Soto ajam is van origine een Indische kippensoep (soto=soep, ajam=kip). Het heeft een gele kleur door de kurkuma die erin is verwerkt. Meestal maak je de soep met een zakje droge kruiden of van een verse bamboe uit een pakketje. Maar het is altijd leuk om zelf een kruidige boemboe te maken. Verse laos, verse gember, verse kurkuma, sereh, lime blaadjes, salam, kemiri noten en het resultaat is een kruidige, goed gevulde soep met rijst mie, eitje, stukjes kip, taugé, lente- en gebakken uitjes. Erg vol van smaak. En de geur!!!!!!!!
Voor de vegetarische variant maken we groente bouillon met shiitake, die geven diepte en umami aan de bouillon. En we hebben alweer wat nieuws ontdekt: gedroogde tofu. De smaak is heel neutraal, maar bereid met veel kruiden wordt het echt lekker en de structuur lijkt eigenlijk op kip. Ben echt tevreden!
Mensen die wat meer gekruid eten lekker vinden, zou ik adviseren wat sambal te gebruiken.
2 december 2019

Gnocchi di Patate.

Gnocchi is eigenlijk een bijzonder soort pasta. De combinatie van aardappel, meel en eieren zorgt voor een super zachte en lichte textuur. Natuurlijk maken wij de gnocchi zelf. Dan kunnen wij ze nog lekkerder maken met nootmuskaat en parmezaan.
Deze keer serveren wij bij de gnocchi sperzieboontjes, erwtjes, gegrilde paprika, en spinazie. Basilicum pesto (non vegan) maakt het gerecht compleet.
Voor de vegetarische variant voegen wij wat geiten kaas (of feta als je dat lekkerder vindt) toe en voor vleeseters bakken wij wat minislavinken.
9 december 2019

Vegetarische Wellington


Een mix van verschillende groenten zoals champignons, shiitake, eekhoorntjesbrood, spinazie en pastinaak in een krokant laagje bladerdeeg. Gorgonzola zorgt voor de eiwitten, een pittig accent en een smeuïge structuur aan het gerecht. De vleesvariant maken wij met gehakt en champignons. Ik hoor graag als je geen Gorgonzola lust of niet tegen lactose kan.
19 december 2019

Chili sin carne


Dat is chili con carne, maar dan zonder vlees. Het gerecht Chili con carne komt uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. De basis bestaat uit vlees en rode peper, vaak in combinatie met knoflook, ui, komijnpoeder, bonen en tomaten.
In onze vegetarische variant doen wij er paprika, tomaten, komijn, en ook mais, linzen, wortels, chilisaus, kaneel in. Wij doen er ook wraps bij zodat jullie thuis zelf wraps warm kunnen maken, en met wat zure room en avocado, een geweldige maaltijd hebben.
Chili con carne (uiteraard met vlees) kan ook.
6 januari 2020

Hollandse stamppot met teriyaki groenten.

Het wordt wat kouder en een “gewone” stamppot is best welkom op onze tafel. Boerenkool en rookworst bewaren wij tot het echt schaats weer wordt.
Deze keer gebruiken wij kokosmelk bij bloemkool en wortels stamppot, bakken wij een schnitzel van bloemkool en maken wij een roerbak groente mix met teriyaki.
We groeien ingrediënten voor de komende maandag in onze keuken. 🤯 Het is heel spannend om te zien hoe uit de kleine mung bonen er heerlijke jonge spruiten komen en (hopelijk) zijn ze maandag 5-6 cm lang. Verser kan niet! Extra knapperig en smaakvol.
Samen met Chinese kool, wortels en paprika en gekookte mung bonen voor het eiwit, maken wij een Aziatische roerbak mix met teriyaki voor onze stamppot.
Voor vleeseters wordt het varkens reepjes teriyaki.
4 november 2019

Risotto met gegrilde paprika en spinazie.

Voor vegetariërs met gevulde champignons.
Voor vleeseters gebakken kip boutjes.
11 november 2019

Courgette sticks uit de oven met bami.

Wij houden thuis van goed gevulde bami: prei,wortel, spitskool, paprika, sperzieboontjes gebakken met heerlijke Indonesische kruiden in combinatie met tofu (of met kip voor vleeseters) en ei, afgemaakt met soyasaus en Seroendeng.
En voor de “finishing touch” bakken wij er, bijna zonder olie, Crispy courgette sticks bij.
18 november 2019

Okonomiyaki.

Okonomiyaki is een Japanse pannenkoek op basis van miso bouillon met kool, aardappelen en daikon (rettich).
Vegetarische variant (met courgette).
Voor vleeseters (met vlees).
Heel belangrijk voor de smaak: twee sauzen (Okonomiyaki saus en Wasabi mayonaise), bonito vlokken, nori, zeewier, lente-uitjes en gebakken uitjes.
25 november 2019

Pompoen soep met cottage cheese brood.

Herfst tijd met regen, kou, wind…
Tijd voor een lekkere warme soep, vinden wij. Ditmaal maken wij soep van pompoen. De pompoen wordt geroosterd in de oven om de smaak intenser en zoeter te maken. Door het toevoegen van madeira en mascarpone wordt de soep echt heel smaakvol.
Hierbij serveren we huisgemaakt brood waar cottage cheese wordt toegevoegd voor de noodzakelijke eiwitten.

Cottage Cheese brood.

Door dit gerecht wordt je weer heerlijk warm van binnen.
De vleesvariant is met kip in de soep.
Lactose vrije (vegan) variant is ook mogelijk.
7 oktober 2019

PoBánh Xèo: Vietnamese pannenkoek met groenten.

Kenmerkend voor Bánh Xèo is de indringende gele kleur van de pannenkoek, gemaakt op basis van rijstmeel, kokosmelk en kurkuma. Lactose en gluten vrij dus.
Het bakken van deze pannenkoeken wordt extra plezierig door de onweerstaanbare geur die vrijkomt als het beslag de hete pan raakt en het sissende (‘xeo’) geluid waar het gerecht zijn naam aan dankt.
Voor de vulling hebben wij deze keer gekozen voor een aziatische groentenmix van champignons, gedroogde shiitaki, tauge, wortel en cashewnoten. Deze mix wordt kort gebakken met gember en soyasaus.
Voor de vleesvariant bakken wij spek in de pannenkoek (originele Bánh Xèo) en voegen wij kip in de groentemix toe.
14 oktober 2019

Gevulde paprika met Orzo.


Wij hebben deze keer gekozen voor een vulling van aubergine met ricotta en walnoten. Wat een lekkere combinatie!
Als bijgerecht maken wij Orzo, een pasta die de vorm van een rijstkorrel heeft en, door de vorm, ook wel vogel tongetjes genoemd!
Italiaanse Orzo heeft ook andere namen:
Kritharaki in Griekenland
Sehriye in Turkije
Risoni in Engeland
Risi in Marokko
Griekse rijst of Griekse pasta in België en Nederland.
Voor de vleeseters de vulling van paprika is rundergehakt.
21 oktober 2019

Curry!

Deze keer van pompoen en spinazie met rijst (pompoen, spinazie, wortel, gember, citroengras, Daun Djeroek Poeroet (limoenblad) kokosmelk). Kikkererwten voor vegetariers en kip voor vleeseters
28 oktober 2019

Gevulde paprika met Spinazie en feta.

- gevulde paprika met spinazie en feta
- salade pasta-pesto – een nieuwe bijgerecht met huisgemaakte pesto.
2 september 2019

Groenten in Zoet Zuur.

Heerlijke frisse groenteschotel met tauge, wortel, ananas en tofu. Vlees variant met kip.
Geserveerd met rijst.
9 september 2019

Kokosrijst met gekarameliseerde worteltjes en tamagoyaki.

Van mijn dochter heb ik over kokosrijst gehoord. Klinkt bijzonder en het smaakt lekker: rijst wordt verrijkt met de smaak van groentebouillon en kokosmelk.
De kleine worteltjes worden gekarameliseerd in sinaasappelsap en honing (of agavesiroop voor vegans).
Tamagoyaki is een Japanse rolletje van geklopte eieren met soyasaus en mirin.
De vleeseters kunnen genieten van kokosrijst met pikante reepjes van schouderkarbonade uit de oven. En wat worteltjes voor de kleur.
23 september 2019

Spaghetti met broccoli, spinazie en gerookte champignons.

Wat vinden jullie van roken?

Wij houden er heel veel van! Het roken van voedsel dan wel te verstaan!

Spaghetti met broccoli, spinazie en gerookte champignons.

Of spaghetti met broccoli, spinazie en gerookte zalm (extra 1, 50 euro).

Zeker komt er een lekkere romige sausje bij, vegan of lactose vrij kan ook. Zelf gemaakte groente bouillon verrijkt met witte wijn en room. Dille combineert geweldig met champignons en ook zalm.

Stukjes mozzarella zorgen voor extra eiwitten in de vegetarische variant.

Cherry tomaatjes uit de oven brengen extra smaak en kleur.
30 september 2019

Seizoen 2017 - 2019.

Mediterrane groentetaart.

Een heerlijk pakketje groente verpakt in spitskool met rijst, gegrilde paprika, spinazie, bonen, aubergine, pijnboompitten, tijm.
8 januari 2018, 9 april 2018

Okonomiyaki.

Okonomiyaki is een japanse variant van pizza of pannenkoek met verschillende groente of vlees of vis of "alles wat je wilt".
Vegetarisch, vegan en vlees variant.
Maar het belangrijkste van dit gerecht is twee soorten sausen: Okonomiyaki saus (donkere) en Japanse mayonaise.
15 januari 2018, 14 mei 2018, 11 juni 2018, 17 december 2018, 15 april 2019 en 17 juni 2019

Curry met zilvervliesrijst.

Kleurrijke Curry met zilvervliesrijst.
Ingrediënten: Bloemkool, sperziebonen, wortel, kikkererwten, champignons.
De combinatie van kokosmelk, tomaten en garam masala geeft het gerecht en verrassende kruidige smaak.
22 januari 2018, 14 januari 2019

Gevulde paprika.

Uit de Georgische keuken. Maar het is een bekend gerecht in meerdere landen, ook in Nederland. Er zijn miljoenen recepten en varianten, meestal met vlees... Deze keer is onze vegetarische dolma met spinazie en paddenstoelen. De walnoten en khmeli suneli kruiden (allebei veel gebruikt in de Kaukasische cousine) geven het gerecht een speciale smaak.
Wij gebruiken geraspte kaas voor de vegetarische variant en special kaas voor de vegan variant.
Voor de liefhebbers - met vlees
29 januari 2018

Orientaalse stampot.

Een stampot! Met een twist uit warme landen.
De basis is een lekkere aardappel puree met kokosmelk, en niet met boerenkool maar met heerlijke groenten zoals ui, paksoi en tauge in teriyaki saus bereid. En in plaats van een stukje rookworst bieden wij kruidige falafel gemaakt van kikkererwten met verse en gedroogde kruiden. En cashewnoten.
Voor non-vegetarische leden van de gezelschap maken wij lekker gekruide vleesballetjes.
5 februari 2018

Pannenkoekentaart.

Pannenkoeken taart met champignons, spinazie, eieren en kaas.
Voor liefhebbers met kip, champignons en kaas.
Voor lactosevrij variant – pannenkoeken op basis van soya melk met lactose vrije kaas.
Veganistisch variant is ook mogelijk maar tot nu toe hebben wij geen bestellingen gehad.
12 februari 2018

Quinoa met gegrilde groente.

Een Grieks gerecht! Verse soorten groenten, aubergine, courgette, paprika en pompoen, gemengd met feta kaas op lekker gekruide quinoa, afgemaakt met balsamico azijn en een tomaatje.
Dit keer verwennen we de vleeseters met Grieks gestoofd rundvlees in rode wijn ook geserveerd met de gekruide quinoa!
19 februari 2018

Bami met tofusate.

Met mie, tauge en diverse andere groenten heerlijk gekruid. Met een sate van tofu gemarineerd in soya saus.
Voor de vleeseter wordt de tofu sate vervangen door kipsate gemarineerd in soya.
26 februari 2018

Aubergine taartje.

Macaroni, tomaten en ricotta kaas verpakt in plakjes aubergine en geserveerd me cherry tomaatjes en basilicumblaadjes. Voor de vleeseter wordt de kaas vervangen door geruld gehakt.
5 maart 2018

Minestrone soep.

Goed gevulde Italiaanse soep, pompoen, courgette, bruinen bonen, tomaten, pasta, Parmezan, crostini.
6 maart 2018

Pompoen curry.

Pompoen curry met zwarte rijst (Canadeese zwarte rijst, quinoa, pompoen, wortel, gember, citroengras, kokosmelk, thaise basilicum, eieren).
7 maart 2018, 3 oktober 2018

Aardpeer taart.

Topinambur (aardpeer of Jerusalem artichok), met Geitenkaas, Eieren, croissantdeeg en peterselie.
8 maart 2018

Risotto met gekarameliseerde wortel.

Risotto van arborio rijst en gerst met brocoli, erwtjes en asperges in combinatie met gekleurde gekarameliseerde wortels en gesuikerde pecan nootjes.
9 maart 2018

Garam masala stampot.

Garam masala stampot met spruitjes, gebakken appelen en walnoten.
Voor vleeseters doen wij stampot met garam masala kip.
12 maart 2018

Lasagna.

Vegetarische lasagne. Lekkere huisgemaakte tomaten saus rijk van smaak, met gegrilde aubergine en courgette, Béchamel saus, veel kaas. Deze keer willen wij vleesvervangers in de saus proberen en gehakt voor vleeseters.
19 maart 2018, 18 juni 2018, 8 oktober 2018

Sheperd pie.

Lekkere romige gestampte aardappelen met gekruide vulling van gehakt (groenten of vlees) gestoofd met tomaten pasta. (Veganistisch variant is mogelijk).
Voor de vegetarische versie gebruiken wij linzen en het wordt kwa smaak en hoe dat eruit ziet best vergelijkbaar met vleesgehakt.
Voor het eerst gebruiken wij Asafoetida (duivelsdrek, reuzenvenkel, stinkende gom, giant fennel, hing). Asafoetida wordt gebruikt als smaakversterker in curries & stoofgerechten (met name die met gedroogde peulvruchten). Het ruikt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook.
26 maart 2018

Penne met pesto.

Penne met thuisgemaakte pesto van ruccola en gevulde portobello of prosciutto (voor de vlees variant)
Ook asperges broccoli (om lente te vieren) en zoete tomatjes (voor de kleur)
Voor veganistisch variant – zonder parmezaan.
16 april 2018

Golobtsy met lente salade.

Traditioneel Oost Europese gerecht van koolbladeren, gevuld met vlees en rijst. Voor de vegetarische variant maken wij de vulling van rijst en boekweit met wortels en linzen.
Èèn van de meest populaire gerechten in Rusland (golubtsy), Poland (golabki), Oekraine (holubtsi) en Hongarije (töltött káposzta). De rolls van koolbladeren worden gekookt in tomaten saus.
Boekweit is een beetje een “vergeten graan” in Nederland, maar in Rusland is het nog steeds heel populair. Boekweit is rijk aan eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en verschillende mineralen.
23 april 2018

Risotto met Spinazie en gegrilde paprika.

Risotto met erwtjes en brocolli heeft zo veel succes gehad en is zoveel keer nabesteld dat wij hebben besloten een nieuwe variant te maken. De basis van Aborio rijst, thuis gemaakte groentebouillion, witte wijn en grano pondano blijft essentiel voor risotto en de combinaties van groenten kunnen zoooo verschillend zijn.
Voor vlees variant - kipdijfiletjes onder een kaas korstje uit de oven.
7 mei 2018

Couscous met gegrilde groente.

Couscous met gegrilde groente.
Het oosterse gerecht in lente variant met wortel, courgette, paprika (of aubergine) groene asperges, ui, munt blaadjes, kruidige kikkererwtjes en munt blaadjes.
Vlees variant is zonder kikkererwten en asperges maar met Turkse kofte.
28 mei 2018, 20 mei 2019

Pizza Polenta

Het hoeft niet altijd de traditionele pizzabodem te gebruiken. Dit is een lekkere variatie met een bodem van polenta. Dit is glutenvrij en heeft een rijke smaak, waardoor het perfect is om te beleggen met seizoensgroenten: asperges, paprika, ui, sla, tomaatjes, champignons.
4 juni 2018

Siciliaanse caponata

Siciliaanse Caponata, coucous met tomaten en kip (vegan of niet).
Auberginegerecht afkomstig van Sicilië.
Combinatie van aubergine, tomaten, bleekselderij, kappertjes, rozijnen, olijven en zoet zure saus. Voor couscous gebruiken wij een recept van Jamie Oliver - met tomaten salsa en munt.
Nieuwe bereiding van kip (vegan of drumstics) gemarineerd in soya saus en gekameliseerd in honing.
25 juni 2018

Pad Thai.

Pad Thai is één van de populairste gerechten uit de Thaise keuken. Het recept heb ik van mijn vriendin uit Thailand gekregen. Het basisrecept combineert de smaken van zoete tamarinde pasta, zoute vissaus en zure limoen met een beetje pit van rode pepertjes en sterk aroma van verse koriander.
Deze keer maken wij vegetarische pad thai met tofu en roerei of pad thai met kip en roerei.
3 september 2018

Gevulde paprika met tomaten salade.

Weer gevulde paprika's!!
Maar deze keer een andere variant. Wij koken paprika`s in een smaakvolle groentebouillon met tomatenpasta. De vulling bestaat uit rijst met
voor de vegetarische/vegan variant met champignons;
voor de vleeseters kip (halal) of rundergehakt.
Daarbij serveren we een tomaten salade met een dressing van zure room. De zure room is een heerlijke saus bij dit gerecht! (vegan of lactose vrije variant kan ook).
10 september 2018.

Tajine met pompoen en ingelegde citroen.

Marokkaanse Tajine met pompoen en ingelegde citroen.
Dit is een heel populair gerecht uit Marocco. Verse kleurrijke groenten worden gestoofd in een kleine hoeveelheid bouillon en verrijkt met Ras el hanout, een mengsel van gember, anijs, kaneel, kruidnagel, komijn, koriander, nootmuskaat, enz. Het koken in de tajine zorgt ervoor dat de authentieke smaken optimaal worden gemengd. En voor en extra pit voegen we ingelegde citroen toe, een frequente "gast" van de Maghreb keuken.
Normale variant – met stukjes kip.
Vegetarische variant – met feta.
Vegan variant – met kikkererwten
17 september 2018

Burger van zoete aardappel met champignonstoof.

Een burger van zoete aardapellen met lente uitjes, padddensoelenstoof met balsamico en linzen verbonden met walnoten en als bijgerecht klurrijke erwtjes.
Lactosevrij. Indien gewenst, vegan
Voor de vleeseters bieden wij runderstofpot met champignons.
Het is een nieuw recept van AnniePannie, maar zoals meestal met een “personal touch”.
Portie is 5 euro, bestellen tot en met zondag.
Klik hier of op de foto om te bestellen.
24 september 2018

Parelcouscous van gestoofde groente.

Gerecht uit de Marokkaanse keuken, lichtzoet van smaak. Rijk gevuld met aubergine, patisson, tomaten, dadels en gekruide gegrilde kikkererwten. Parelcouscous geeft het gerecht een zachtere en vollere smaak.
Voor de vleeseters in plaats van dadels en kikkererwten – Marokkaanse gehaktballetjes met Ras el Hanout
15 oktober.

Pompoensoep met een padden stoelen pizza

Het najaar is in volle gang en kleurijke en smaakvolle pompoenen vragen om nog meer in de gerechten gebruikt te worden. Het geheim van onze pompoen soep is mascarpone en madeira.

Voor de pizza habben wij een mix gemaakt van champignons en echte bospaddenstoelen. Met gesmolten kaas er over. Eet smakelijk.
29 oktober

Plov met Achicuk.

Pilav met tomaten salade

Het Oezbeekse gerecht van rijst met ui, wortel, kruiden, zuurbes (berberis) en kip (voor vleeseters) of paddenstoelen en kikkererwten (voor vegetariers). Wordt bereid in een kazan (een grote gietijzeren wok). Plov wordt gegeten op alle grote feesten en bruiloften maar ook op elke dag. De kleurrijke en sappige salade maakt het maaltijd compleet.
5 november 2018

Pompoenstamppot met zoete aardappel.

Uit het zonnige Oezbekistan komen we terug naar Nederland. Natuurlijk is er niets mis met een klassieke boerenkoolstamppot, hete bliksem of hutspot.

Maar het is ook lekker om wat nieuws te proeven.

Zoete smaak van bataat en pompoen uit de oven, walnoot-achtige smaak van rucola en pikante prikkels van feta. Voor een licht zuur accent zorgen de courgette rolletjes (of bacon rolletjes voor de vleeseters) met gekruide zuurkool. Ooit hebben wij deze geproefd in een restaurant in Limburg.
12 november 2018

Minestrone.

Italiaanse maaltijdsoep met heel veel seizoen groenten en Parmigiano Reggiano

Alle kleuren van de regenboog en kruiden uit het warme Italië die ons hier in deze koude tijden een warm gevoel kunnen brengen.

Met stokbrood met knoflook uit de oven...
Voor de vleeseters met gehakt balletjes.
19 november 2018

Crêpes met zoetzure groenten.

Dat wordt bijna een feestelijke maaltijd. Een Crêpe bestaande uit deeg met daarin een koolblad gebakken en gevuld met een rijke groentemix van pompoen, daikon, peultjes, broccoli, Chinese paddenstoelen en cashewnoten in zoetzure saus.
Voor de vleeseters met kip.
26 november 2018

Gnocchi met spinazie in tomatensaus.

Thuisgemaakte gnocchi zijn wat zachter dan van de winkel (vind ik), Grana
Padano en kruiden geven extra smaak, pijnboompitten en tuinbonen zorgen voor
noodzakelijke eiwitten in het gerecht.
Voor de vleeseters wordt het Gnocchi met chorizo en spinazie.
Vegan variant is zonder kaas eb boter maar wel met nutritial yeast flakes.
3 december 2018

Risotto met paddenstoelen

Dit jaar is het al derde variant risotto. De eerste twee waren heeeel populair en waren vaak nabesteld. Maar de basis is altijd hetzelfde: arborio rijst, wijn, groente bouillon, parmezaan.
Met champignons maken wij een romige variant met mascarpone. Daarbij een gevulde champignon met kruidenboter.

Voor vegan of lactose vrij variant geen parmezaan of mascarpone maar wel vegan cream en nutritial yeast flakes.

Voor vleesteters kip onder een kaas korstje uit de oven.
10 december 2018

Vegetarische Wraps.

Vegetarische wraps
Kleurijk en smaakvol gerecht uit Mexico. Verschillende soorten bonen, paprika (of niet 😜), avocado, Enchilada saus, - warme tinten in de koude dagen!

Voor de vleeseters is het zeker met vlees.
7 januari 2019

Russische Blinchiki

Gevulde blini/ pannenkoeken/ crêpes/lensjes met ...

Ik ken niemand die blinchiki niet lekker vindt of geen favoriete vulling heeft: vlees, kip, vis, kaas, rijst, kaviaar, appel...
Voor vegetariërs maken wij twee blinchiki met champignons, één met eieren en één met kaas (of tvorog, zachte russische kaas) met rozijnen.

Voor vleeseters maken wij twee met vlees (favoriete van mijn zoon), één met champignons (favoriete van mijn man) en één met kool en eieren (favoriete van mijzelf)
Lactosevrij of vegan is altijd mogelijk.
21 januari 2019

Puntpaprika met spinazie, feta en pijnboompitten

Dit was onze eerste Vegetarian Monday thuis. Al vier jaar geleden. Onze dochter van 14 wilde graag veganistisch eten en wij vonden haar te jong daarvoor. Als een compromis hebben wij besloten elke maandag met de hele familie vegetarisch te koken. Sinds die tijd begon ik lekkere vegetarische recepten uit te proberen en te verzamelen. Dankzij Masha hebben wij zo veel nieuwe producten ontdekt. En al een jaar gebruik ik deze recepten om lekkere maaltijden te koken voor mijn lieve klanten.
Als bijgerecht maken wij polenta frietjes. Voor vleeseters met chorizo plakjes.
28 januari 2019

Quinoa met geroosterde pompoen, falafel en feta.

Kleurrijke en gezonde pompoen geroosterd met quinoa en falafel.

Voor de vleesvariant serveren we Kofte.
4 februari 2019

Champignon Bourguignon

Er zijn bekende gerechten waarvan het best moeilijk is om een vegetarische variant te maken. Maar vegetarische Bourguignon heeft echt de specifieke smaak van het wereldberoemd Franse gerecht. De combinatie van rode wijn (alcohol wordt helemaal verdampt), groenten bouillon, tomaten pasta en tijm maakt het gerecht vol van smaak en aroma. Champignons en linzen passen geweldig bij dit gerecht.
Je kunt Bourguignon met aardappel puree eten maar met toegevoegde knolselderij wordt het nog lekkerder. En gefrituurde pastinaak erbij.
Voor de vleeseters - Boeuf Bourguignon.
1 portie - 5 euro
11 februari 2019

Oostenrijkse spätzle met courgette rolletjes gevuld met spinazie en kruidenkaas in tomaten saus.


Spätzle is een verse pasta bereid met veel eieren.
Volgende week is voor veel mensen een wintersport week, wij blijven thuis maar wij kunnen ook van de lekkernij van de sneeuwrijke landen genieten!
En nog huisgemaakt ook! Het is nog lekkerder met groenten uit de oven.
Voor de vleeseters doen wij wat anders. Spatzle met varkensfilet in roomsaus met champignons. Helemaal in Oostenrijkse stijl.
18 februari 2019

Aubergine taartje met zoete aardpelen frietjes en basilicum mayonaise

Een nieuwe variant van het bekende (voor oude klanten) aubergine taartje met courgette en gegrilde paprika (of zonder 😜) met ricotta en Grano Pondano.
Zoete aardapelen frietjes maken wij met een beetje olijf olie en kruiden in de airfryer. Mayonaise maken wij zelf, dus alleen eieren, olie, citroensap, mosterd en verse basilicum.
Voor de vleeseters maken wij de vulling voor de taartjes van gehakt met groenten.
25 februari 2019

Bloemkoolcouscous met aardappel kroketten.

Bloemkool couscous met hazelnoten, aardappelen kroketten met champignons, bietjes crème en kaassaus.

OF

Bloemkool couscous met hazelnoten, aardappelen kroketten, vleesbrood, bietjes crème en rode wijn saus.
11 maart 2019

Rode Risotto met Burrata of Chorizo

Dit is al de vierde Risotto die wij maken. Klassieke risotto met tomaten, grana padano, verse basilicum. Om dit gerecht echt bijzonder te maken serveren wij bij de vegetarische risotto Italiaanse Burrata (een klassieke italiaanse delicatesse gemaakt van mozzarella en een hart van room) en bij de vlees variant kruidige Chorizo (Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur).
19 maart 2019

Groenten Strudel.

Iedereen heeft wel ooit de apfelstrudel geproefd. Heerlijk!!! Komende maandag nodigen wij jullie uit om groenten strudel te proeven. Wij gebruiken hiervoor "home made" strudel deeg en de vulling bestaat uit: broccoli, wortels, prei, taugé met wat room- en belegen kaas. Voor de vleeseters met kip. Wij maken een frisse salade van radijs en komkommer bij voor een lente gevoel.
15 maart 2019

Ohitashi, Japanse spinazie

Af en toe hebben wij zin in japans eten, iets met umami, de vijfde smaak.
De karakteristieke smaak is afkomstig van dashi, een bouillon van Bonito vlokken en zeewier, mirin en de drie sojabonenproducten miso, tofu en Japanse sojasaus.
Dus wij maken gemarineerde tofu (of varkensvlees voor vleeseters) met gedroogde shiitake gebakken op Japanse wijze, met roerbak mie en ohitashi spinazie, gekookte spinazie ingelegd in marinade op basis van dashi en mirin.
Wij hopen dat jullie ons japanse eten lekker vinden.
1 april 2019

Ratatouille met polenta


Het Franse gerecht ratatouille is erg populair in het Zuid-Franse gebied de Provence. Het is nog populairder geworden na de gelijknamige film. We proberen het uit de film na te doen en gebruiken courgette, tomaat, paprika, ui, aubergine en knoflook, en dan met polenta.
Vegetarisch met feta en walnoten.
Voor vleeseters met gehakt.
9 april 2019

Griekse Moussaka

Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel, het wordt gemaakt op basis van aubergine, aardappelschijfjes, tomaten en bechamel sauzen. Klassieke vlees variant met gehaktmengsel en vegetarische variant met linzen.
6 mei 2019

Spaghetti Carbonara met champignons, groene asperges en Tamagoyaki (japanse omelette)

Wij hopen Almeerse groene asperges voor onze Carbonara te kopen. Het is een wereld van verschil in smaak als deze groene jongens net uit de grond gehaald zijn. Tamagoyaki zorgt voor noodzakelijke eiwitten in het gerecht.

Voor vleeseters klassieke variant met spekjes.
13 mei 2019

Verse pasta met spinazie en champignons

Gemaakt met thuis gemaakte tagliatelle. Klassiek Italiaans recept met durum-tarwe en ei zonder water. Verse spinazie, champignonnetjes, geroosterde pijnboompitten en zachte room saus met parmezaan.
Voor de "vlees" variant kiezen wij gerookte zalm en daarvoor moeten wij toch een extra euro vragen. 6 euro per portie dus.
27 mei 2019

Imam bayildi en karniyarik.

Een Grieks/Turks gerecht uit de oven van aubergine met tomaat, paprika (of zonder), knoflook en peterselie uit de oven.
Imam bayildi betekent "Imam is flauwgevallen" en karniyarik betekent "gespleten buik". Als je naar de foto kijkt, begrijp je wel waar die 'gespleten buik' vandaan komt en de imam viel flauw zeker van blijheid dat hij zo`n mooi gerecht op zijn boord kreeg!

De aubergine wordt zacht en sappig met een dunne laagje olie op de schil. Ook de groente voor de vulling wordt bereid met een lepeltje olie in de pan. .

Imam bayildi is een veganistisch gerecht en karniyarik is gemaakt met gehakt, alternatief voor de vleeseters dus.
Nederlandse aubergines zijn best groot en één gevulde aubergine is volgens mijn thuiseters meer dan genoeg voor een diner. Maar toch doen wij er wat gekookte rijst bij.
3 juni 2019